Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelme

   Sziget a LOST- Eltűntek legfontosabb helyszíne... De valóban helyszínről van csak szó? Sokszor úgy tűnik, hogy önálló személyként tevékenykedik, önálló célokkal és vágyakkal. A Sziget sok szokatlan "erővel" rendelkezik, amelyek közül némelyik akár a Szigeten kívül is képes hatni. Kimondottan nehéz megtalálni, és egy kerék segítségével "el lehet mozgatni" időben és térben egyaránt. A történet első felében a Sziget valószínűleg a Dél-Csendes-óceánon volt található, de az elmozgatás követően ismeretlen helyre került.


 

Nagyon kevés dolgot tudunk egyelőre a Sziget történelméből. ősi írások, modern gépezetek és érintetlen természet - ezek mind egy maroknyi földrészen valahol a Dél-Csendes-óceánon, vagy máshol...

Időszámításunk előtt?

A Szigeten található romok, a titokzatos kút, a jeges kamra, a Templom, Taweret istennő szobra valamint a hieroglif írásmód egyértelműen ősi, egyiptomi dolgokra utalnak. Így arra következtethetünk, hogy a törtélelme talán még az időszámításunk előtti időkig nyúlik vissza, de pontos kronológiai adatokkal az ötödik évad végéig még nem rendelkezünk.

1800-as évek

A Sziget első ismert látogatói a Fekete Szikla legénysége, akik körülbelül 1845-ben érkeztek a Szigetre, miután elhagyták Portsmouth kikötőjét Angliában. A legénység között ott volt Magnus Hanso és 40 fős legénysége, valamint ismeretlen számú evezős rabszolgák. A Rejtett Térkép állítása szerint Magnus Hanso maradványai a Szigeten vannak.

1900-as évek

Két ismeretlen, akit a túlélők csak "Ádám és Éva" néven emlegetnek valahogy 1950-es, 1960-as években hunyhattak el Jack szerint, bár készítők utaltak rá, hogy a Sziget ős-emberpárjának köze van a Szigeten történt időutazásokhoz.

A Sziget egyike volt a számos dél-csendes-óceáni szigetnek, ahol az 1950-es években az Egyesült Államok hadserege nukleáris kutatásokat hajtott végre. A Szigetre küldött 18 fős csapatot a Sziget őslakosai Richard Alpert vezetésével megölték. Azonban ezt megelőzően a hadsereg a Szigetre telepítette a Jughead nevű hidrogénbombát.

Egy merőben új és hosszas időtartamot foglal el a Sziget történelméből a DHARMA Kezdeményezés, akik az 1970-es évek elején kezdték meg tevékenységüket a Szigeten. Építkezési munkálatokat folytattak szerte a Szigeten: kutatóállomásokat, valamint élőhelyet hoztak létre, utóbbit Barakkok néven emlegetik. Ezek közé kisebb infrastruktúrát építettek ki: néhány összekötő utat, és egy teljesen kiépített kommunikációs hálózatot. Ezzel egy időben az őslakosok vezére Charles Widmore volt, aki valószínűleg a Szigeten született. ők Benjamin Linus segítségével véghezvitték a Tisztogatást 1992. december 19-én, melynek során megölték a DHARMA Kezdeményezés valószínűleg összes tagját. Benjamin Linus Charles Widmore száműzését követően Richard Alpert és társai vezetőjévé válik, és ez lesz az a csoport, akit mi később a Többiek néven ismerünk meg.

A Szigetre érkezők

 

  • Francia tudóscsapat, akik a rádiósugárzás vonzott a Szigethez 1988 körül. Annak ellenére, hogy a hajótörést jó néhányan túlélték a Füst Szörny és egy titokzatos betegség végett végül csak Danielle Rousseau maradt életben.
  • 2001 környékén Desmond Hume szenvedett hajótörést a Sziget közelében Elizabeth nevű hajójával.
  • 2004 nyarán Henry Gale a hőlégballonjával zuhant a Szigetre. A zuhanást túlélte, de nem sokkal később meghalt, vagy megölték.
  • Az 1980-as évek vége és a 2000-es évek elején a Szigetre zuhant egy drogszállító sárga kisrepülőgép. Nem voltak túlélők.
  • 2004. szeptember 22-én az Oceanik Ailines 815 sorszámot viselő járata zuhant a gépre. A zuhanást egy elektromos túltöltődés okozta. Körülbelül 70 túlélője volt a szerencsétlenségnek.
  • 2004. december 17-én Naomi Dorrit katapultált egy helikopterről. Pár nappal később a Kahana teherhajó tudós csapat és zsoldos brigád érkezett a Szigetre. Naomit és a zsoldosokat megölték, a háromtagú tudós csapat pedig a Szigeten ragadt amikor a Kahana felrobbant, miközben Frank Lapidus kapitány elmenekült az Oceanic Hattal.
  • 2007 végén az Ajira Airways 316-os járata egy "ablakon" keresztül zuhant a fősziget melletti kisebb szigetre miközben Los Angelesből Guam felé tartottak.